‘Small Things Like These’-actrice Emily Watson gehuldigd met Joseph Plateau Honorary Award

20241009 FFG DAY 01 c Martin Corlazzoli COR09145
Nieuws 09 okt 2024
Emily Watson, bekend van Lars von Triers Breaking the Waves en Charlie Kaufmans Synecdoche, New York, heeft vanavond een Joseph Plateau Honorary Award ontvangen. De Britse actrice is in Gent voor de Belgische première van Tim Mielants' Small Things Like These, de openingsfilm van FFG2024.

Met vrouwelijke talent op kop heeft Small Things Like These vanavond officieel het startschot gegeven van de 51ste editie van Film Fest Gent. Naast de Belgische regisseur Tim Mielants was de bekroonde actrice Emily Watson aanwezig om dit intieme drama voor te stellen aan het publiek. De film vertelt het verhaal van een kolenhandelaar wiens vredige bestaan wordt verstoord wanneer hij op een geheim van het plaatselijke klooster stoot. Met aandacht voor de complexiteit van haar personage, brengt de Britse actrice de rol van moeder-overste Mary tot leven.

Tijdens de Belgische première van de film, kreeg Watson een Joseph Plateau Honorary Award voor haar indrukwekkende prestaties in Mielants derde langspeelfilm en haar acteercarrière als geheel.

Emily Watson headshot copyright Mary Mc Cartney BW
Nu ik dit eerbetoon hoor, klinkt het alsof ik een plan had, maar het was een groot avontuur. Ik ben erg trots om hier met Tim Mielants te zijn. Hij is een ongelooflijke filmmaker en ik voel me vereerd.
Emily Watson actrice 'Small Things Like These'

Open horizon

De afgelopen drie decennia heeft Watson indruk gemaakt op fans en critici met haar rollen in verschillende film-, televisie- en toneelproducties. Haar eerste rol op het witte doek – de ondoordringbare Bess in Lars von Triers Breaking the Waves – betekende meteen haar internationale doorbraak en leverde haar een eerste Academy Award-nominatie op. In de jaren nadien speelde ze in invloedrijke films als Hilary and Jackie van Anand Tucker, Gosford Park van Robert Altman en Synecdoche, New York van Charlie Kaufman.

Watson hield haar artistieke horizon open en acteerde ook in verschillende theaterproducties, zoals Twelfth Night en Uncle Vanya, en televisieseries zoals Little Women en Chernobyl. Voor haar rol in dit nucleaire historische drama ontving ze onder meer Emmy, Golden Globe en Critics Choice nominaties. Doordat ze zich ontplooide in uiteenlopende domeinen, speelt Watson inmiddels een sleutelrol in de filmindustrie.

Joseph Plateau Honorary Award

Met haar Joseph Plateau Honorary Award vervoegt Watson onder meer Ryûsuke Hamaguchi, Terence Davies en Céline Sciamma op de lange lijst van invloedrijke filmmakers die de prijs ontvingen voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de filmkunst. De award is een replica van professor Joseph Plateaus fenakistiscoop, een toestel waarmee hij een serie van opeenvolgende tekeningen doorlopend 'in beweging' kon brengen. De fenakistiscoop stond mee aan de basis van het idee van bewegende beelden en daarmee ook de basis van het filmmaken.

Later deze week, op donderdagavond 10 oktober, ontvangt ook de in Brussel gevestigde, Palestijnse filmmaker Michel Khleifi een Joseph Plateau Honorary Award.

Small things like these emily watson
Regisseur Tim Mielants en Emily Watson op de set van 'Small Things Like These'

Tags

FFG2024