Steven De Foer serveert een Boulevard vol filmsterren

P1auqiqoc61s0hgjlpn214v6rf71
Nieuws 11 okt 2016
Naast festivalicoon van de 43ste editie van Film Fest Gent is Greta Garbo bij uitstek het voorbeeld van een wereldwijd bekende filmster. Alleen maar vanwege haar naam trokken ooit miljoenen mensen naar de bioscoop. Nu is haar naam gegrift in het cultureel werelderfgoed en haalt FFG, in het kader van het Nordic Cinema thema, haar meest bekende werk ‘Queen Christina’ uit de archieven. Niet toevallig wordt de film kort ingeleid door Standaardredacteur Steven De Foer want hij schreef met ‘Hollywood Boulevard, een eeuw filmsterren’ zopas een boeiend boek over het filmsterrendom.

Het boek bestaat uit veertig portretten van vedetten die in de loop van de jongste honderd jaar het gezicht van de filmwereld uitmaakten en mee bepaalden. Naast Greta Garbo komen onder meer Laurel en Hardy, Lauren Bacall, Katherine Hepburn, Marlon Brando, Marilyn Monroe, Meryl Streep, Charlie Chaplin en Leonardo Di Caprio aan bod.

Film- en buitenland journalist Steven De Foer besloot zijn boek te schrijven toen hij in zijn omgeving vaststelde dat weinigen het onderscheid kenden tussen Katherine en Audrey Hepburn, er steevast Gary in plaats van Cary Grant werd geschreven en vooral de naam Charlie Chaplin geen filmbelletje deed rinkelen. Uitgerekend de man die in 1915 de eerste filmster pur sang werd met bioscopen waar alleen maar zijn films werden vertoond. En met zijn fenomenale ‘The Great Dictator’ een steentje bijdroeg tot het instappen van de VS in de Tweede Wereldoorlog. “Nostalgie naar een verloren tijdperk”, speelde ook een kleine rol geeft Steven De Foer toe. “Maar dat is zeker niet de rode draad”, voegt hij eraan toe “want naast de evolutie van het fenomeen filmster, hoe ze psychologisch en financieel met de roem omgaan, hoe de mindere kantjes van de roem er uitzien, heb ik vooral oog voor de relatie van de filmsterren met hun tijdsgewricht. Zo hebben Marilyn Monroe en Brigitte Bardot ontegensprekelijk een invloed gehad op de seksuele revolutie. Er is wel degelijk een verwevenheid van de filmgeschiedenis en de ‘echte’ geschiedenis. Hoewel ik meteen toegeef dat die vroeger groter was dan nu”.

Er is wel degelijk een verwevenheid van de filmgeschiedenis en de ‘echte’ geschiedenis.

Voor de auteur van ‘Hollywood Boulevard’ is Leonardo Di Caprio het voorbeeld van een hedendaagse filmster. “Want met een filmografie om u tegen te zeggen, zijn ecologie inzet, zijn magische uitstraling , zijn fenomenaal talent en zijn jonge leeftijd heeft hij alles om tot een hele grote acteur uit te groeien. Zonder ongelukken wordt hij de volgende dertig jaar de nieuwe Marlon Brando”, zegt De Foer. Verwacht van ‘Hollywood Boulevard’ geen hagiografie. Naast veertig biografische en met veel anekdotes doorspekte verhalen serveert Steven De Foer ook kritische bedenkingen. Hij is bijvoorbeeld geen grote fan van Meryl Streep. “Let wel, ik bewonderde haar in het begin van haar carrière maar sinds ze door critica Pauline Kaël ‘Our lady of the accents’ werd genoemd, vind ik eveneens dat ze meer de aandacht legt en trekt op haar manier van vertolken dan op de rol die ze speelt. Verre van mij echter om haar te bashen. Ik plaats haar zeker niet op gelijke hoogte of liever laagte als Laurel en Hardy. Hoe sommigen die gelijkwaardig aan Charlie Chaplin achten, gaat er bij mij niet in”.
Zijn er onderschatte filmsterren? “John Wayne is met zijn opvattingen een dubieus en onaangenaam persoon maar wordt als acteur flink onderschat. En Spencer Tracy verdient een soort rehabilitatie want fenomenaal acteur. Weinigen kennen deze bescheiden man nog. Zijn bescheidenheid werkte zelfs Clark Gable op de zenuwen want hij noemde die “enerverend. Tracy wist verdraaid goed hoe goed hij was”.

De Foer weze geroemd voor zijn unieke invalshoek en de jarenlange gisting van het boek levert veel fraais op. Het gevolg van onder meer een jarenlange alertheid bij het kiezen van interviews. “De keuze in Cannes tussen Lauren Bacall en Nicole Kidman was vlug gemaakt. Bacall is als echtgenote van Humphrey Bogart een niet te missen bron voor mijn werk. Voor een interview met de weduwe van Cary Grant stond ik op de eerste rij en in Hollywood kreeg ik tips van een tachtigjarige serveerster in het Formosa Café, een beroemde thuishaven van de sterren. Ze werkte er al sedert haar zeventiende”.
Naast ‘Queen Christina’ stelt Steven De Foer ook nog de documentaire ‘Mifune: Last Samurai’ voor. Zijn sterrenblik beperkt zich immers niet tot Europa en de VS.

Steven De Foer. Hollywood Boulevard, een eeuw filmsterren. Uitg. Polis. 648 blz. Persvoorstelling boek: Kinepolis Gent 12/10 om 11:15 uur.

Het boek is vanaf vandaag te verkrijgen in de merchandise shop op het festival (Festivalplein Kinepolis) en online via onze webshop.

Vertoningen:

Queen Christina:

  • 15/10: Studio Skoop 22:15
  • 16/10 Studio Skoop 17:30
  • 19/10 Studio Skoop 20:00

Mifune: Last Samurai:

  • 14/10 Studio Skoop 17:30
  • 20/10 Studio Skoop 20:00
  • 21/10 Studio Skoop 14:30

Tags

FFG 2016