'Super Happy Forever' van Kohei Igarashi en soundtrack van 'Grand Tour' grote winnaars FFG2024

Grand Prix Super Happy Forever blogbericht
Nieuws 19 okt 2024
Super Happy Forever van de Japanse regisseur Kohei Igarashi heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen op de 51ste editie van Film Fest Gent. De Internationale Jury was diep ontroerd door de spaarzame vertelling van Igarashi's rouwportret. Grand Tour, de nieuwe film van de Portugese auteurcineast Miguel Gomes, werd bekroond met de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack.

Grand Prix voor Beste Film

Zaterdagavond, 19 oktober, is de Officiële Competitie van de 51ste editie van Film Fest Gent tot haar einde gekomen met een prijsuitreiking gevolgd door de vertoning van de slotfilm Waarom Wettelen, het regiedebuut van Dimitri Verhulst. Een diverse line-up van twaalf films, waaronder de Belgische langspelers hold on to her en Maldoror, zorgde voor een onvoorspelbare competitie. De Internationale Jury bestond dit jaar uit Robbie Ryan (Jury President), Bas Devos, Lu Huang, Marija Kavtaradze, Valentina Maurel en Rodrigo Moreno.

International Jury 2024© Bas Bogaerts

De jury besliste uiteindelijk om de Grand Prix voor Beste Film uit te delen aan het melancholische en diepmenselijke Super Happy Forever. Kohei Igarashi's subtiel portret van een jongeman die samen met zijn vriend terugkeert naar de plek waar hij zijn recent overleden vrouw voor het eerst ontmoette, is een poëtische kijk op rouw, heling en de wonderbaarlijke (veer)kracht van liefde.

De motivatie van de jury: "Super Happy Forever heeft erg weinig nodig om veel te geven aan zijn publiek. We werden gegrepen door de spaarzame vertelwijze en het bijzondere gebruik van tijd en ruimte. De intieme blik op het leven van de protagonisten voelt o zo genereus. Prachtig vastgelegd op 35mm en voorzien van rake performances, is deze film een melancholische ode aan leven en sterven in het moderne Japan."

Voorlopig heeft Super Happy Forever nog geen distributie in ons land. De Belgische distributeur die de film oppikt, kan dankzij de Grand Prix rekenen op een distributiepremie van € 20.000 en een mediacampagne ter waarde van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen.

Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack

Film en muziek gaan bij Film Fest Gent hand in hand. Elk jaar schijnt de Officiële Competitie een licht op de impact van muziek en geluid op film. De Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack is dan ook een van de belangrijkste prijzen op het festival. Dit jaar kroonde Grand Tour van Miguel Gomes zich tot winnaar van de Georges Delerue Award. De zesde langspeler van de Portugese filmmaker achter FFG Grand Prix-winnaar Tabu (2012) is opnieuw een hypnotiserende koortsdroom. Volledig trouw aan zijn speelse aanpak, orkestreert Gomes een Aziatische rondreis van een man die vlucht van zijn verloofde.

Georges Delerue Award 2024 Grand Tour visua

De Internationale Jury hoorde in Grand Tour "een tapijt van stemmen, muziek en natuurgeluiden die het publiek onderdompelt in een haast magnetisch droomlandschap".

Aan de prijs is naast een distributiepremie van € 10.000 voor de Belgische distributeur Imagine Film Distribution ook een mediacampagne van € 12.000 verbonden, waarvan € 5.000 in De Morgen.

Kortfilmprijzen

Op zondag 13 oktober werden al de winnaars van de kortfilmcompetities op FFG aangekondigd. De kortfilmjury bestond uit Nienke Deutz, Isadora Neves Marques en Faraz Fesharaki. Goodbye First Love van Shuli Huang ontving de Award for Best International Short (powered by Nationale Loterij). And How Miserable is the Home of Evil van Saleh Kashefi kreeg een Special Mention. In de Competition for Belgian Student Shorts werd Dreams About Putin van Nastia Korkia & Vlad Fishez bekroond met de Award for Best Belgian Student Short (powered by Amplo). Het publiek verkoos The World is My Idea van Alexander Wolfgang Smadja als winnaar van de Audience Award for Best Belgian Student Short (powered by THEPACK).

Explore Award

Op donderdag 17 oktober riep de Explore Zone Jury 78 Days van Emilija Gašić uit tot winnaar van de Explore Award 2024. Op basis van haar eigen jeugdherinneringen aan de Kosovo-oorlog, creëerde Gašić in haar debuut een hybride documentaire, uniek in zijn soort, over het conflict en de impact ervan op een hele generatie Servische burgers. De film bestaat uitsluitend uit videocamerabeelden van drie zussen, die hun dagelijkse leven vastleggen om hun vader aan het front op de hoogte te houden. Naarmate de weken verstrijken, vervaagt langzaam de grens tussen documentering en enscenering.

De jury: “Onze keuze is gevallen op een van de kleinere films uit de Explore Zone-sectie, maar wel een die op elk van ons de grootste indruk heeft nagelaten. Door met een Hi8-camera te filmen liet Emilija Gasic ons geloven dat we getuige waren van een verzameling videotapes van drie zussen in Servië met de burgeroorlog op de achtergrond. Ondanks de heftige thematiek en de hyperrealistische sfeer, is 78 Days misschien wel de film die ons het meest heeft doen lachen, mede dankzij een sterrenvertolking van Viktoria Vasiljevic, die de jongste zus speelt.

Voorlopig heeft 78 Days nog geen distributie in ons land. De Belgische distributeur die de film oppikt, kan dankzij de Explore Award rekenen op een mediacampagne ter waarde van € 27.000 in De Morgen, Knack Focus en op MNM.

De Explore Zone Jury besloot ook om een Special Mention uit te delen aan de queer roadmovie Crossing Istanbul van Levan Akin. De jury: “Crossing Istanbul is zowel op visueel als narratief vlak verbluffend. Levan Akin overtuigde ons door met veel menselijkheid en tederheid de Turkse transgender-community te belichten. Voeg daar nog een ijzersterke moeder-zoon dynamiek aan toe, en je krijgt een immersieve filmervaring die een special mention verdient.”

Official Competition

Grand Prix voor Beste Film
Super Happy Forever van Kohei Igarashi

Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack
Grand Tour
van Miguel Gomes

Explore Zone

Explore Award 2024
78 Days van Emilija Gašić

Special Mention
Crossing Istanbul van Levan Akin

Joseph Plateau Honorary Awards

Emily Watson, actrice
Michel Khleifi, filmmaker

International Short Film Competition

Award for Best International Short - powered by Nationale Loterij
Goodbye First Love van Shuli Huang

Special Mention

And How Miserable is the Home of Evil van Saleh Kashefi

Competition for Belgian Student Shorts

Award for Best Belgian Student Short - powered by Amplo
Dreams About Putin van Nastia Korkia & Vlad Fishez

Audience Award for Best Belgian Student Short - powered by THEPACK

The World is My Idea
van Alexander Wolfgang Smadja