(Terug) naar de collegebanken tijdens Film Fest Gent
Ochtendsessies
Tijdens de Ochtendcolleges ruilen professoren hun auditorium in voor de cinemazaal, waar ze een film tonen en lesgeven over thema’s die aansluiten bij hun vakgebied. 17 oktober bespreekt Professor Christian Uhl (vakgroep Talen en Culturen) naar aanleiding van de film ‘The Emperor in August’ (Masato Harada, 2015) de betekenis van de keizer in Japan. Hij focust daarbij op modern Japan en licht vanuit daar de historische en culturele context van het verhaal toe. Een introductie op de geschiedenis van het filmmedium en een kritische reflectie op hedendaagse audiovisuele beeldtaal krijg je van Professor Daniël Biltereyst (vakgroep Communicatiewetenschappen) op 18 oktober, naar aanleiding van de film ‘Austerlitz’. Aan de hand van ‘A Serious Game’ gaan professor Sophie Wennerscheid (vakgroep Letterkunde) en professor Daan Vandenhaute (vakgroep Vertalen, tolken, en communicatie) 19 oktober kort in op de betekenis van Hjalmar Soderberg in de Zweedse literatuurgeschiedenis en besteden ze aandacht aan hoe de film die literaire tekst in beeldtaal heeft omgezet. De ochtendlessen worden op 20 oktober afgesloten met een verkenning van de documentaire Shadow World door professor Christel Stalpaert (vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen), samen met de makers van de film Johan Grimonprez en Andrew Feinstein, filmhistoricus Thomas Elsaesser en schrijver Ludo De Brabander. Aansluitend aan dit ochtendcollege volg je het Symposium
De ochtendsessies vangen aan om 09:30 uur (m.u.v. 20 okt, dan 10:00 uur), tickets zijn verkrijgbaar via de website of aan de kassa. Het ochtendcollege vangt aan na de vertoning van de film.
Hollywood redt de wereld: Wetenschap in rampenfilms (18 okt)
In een speciale editie van Wetenschapscafé Gent laten professor Niko Verhoest (vakgroep Bos- en Waterbeheer) en dr. Jan Baetens (vakgroep Wiskundige Modellering, Statistiek en Bio-informatica) elk vanuit hun expertise op een toegankelijke wijze licht schijnen op de waarheidsgetrouwheid van rampenfilms. De sprekers zullen ter illustratie ‘The Wave’ aanhalen, een Noorse film van Roar Uthaug die wordt vertoond in de Nordic Cinema-sectie. Moderator van dienst is Simon Demeulemeester (Knack.be). Het wetenschapscafé begint om 19:30 uur in Vooruit en is gratis toegankelijk.
Lezing Dr Film: Or How I Learned To Love The Photon (19 okt)
Hoe wordt beeld vastgelegd en bewaard? Wat is kleur en waarom werden zo lang alleen zwart-witfilms gemaakt? Wat is de impact van digitalisering en wat is het verschil met een 35mm-film? Dr. Film: or how I learned to love the photon is een introductie in de interne keuken van cinema en wetenschap. Filmproducent Peter De Maegd en theoretisch fysicus Karel Van Acoleyen (vakgroep Fysica en Sterrenkunde) delen een passie voor wetenschap en film. Samen zullen ze in deze toegankelijke lezing het traject van het foton – het elementair lichtdeeltje dat leidt tot de fantastische ervaring die film is – volgen en toelichten. Met sterke personages, kleurrijke anekdotes en unieke filmfragmenten uit de Belgische cinema brengen de twee experts hun verhaal. De lezing vangt aan op 19 oktober om 18:00 uur in Kinepolis. Tickets aan €5 zijn verkrijgbaar via de website of aan de kassa.
Samenwerking UGent en Film Fest Gent
Film Fest Gent en Universiteit Gent bouwen in de komende jaren aan een inhoudelijke samenwerking op het vlak van kennis en expertise uitwisseling. Door de samenwerking wil Film Fest gent ook haar zichtbaarheid binnen de Universiteit en in de Gentse binnenstad vergroten. De samenwerking stelt UGent in de gelegenheid haar wetenschappelijke kennis te presenteren op een internationaal podium. FFGent wil op deze manier UGent studenten nog actiever betrekken bij het festival, die het festival niet alleen als bezoeker, maar vaak ook als vrijwilliger dragen.