The Manchurian Candidate ('62)
Koop je ticket (vanaf 19 sept 2024)
En zet je cinefiele reis verder met meer filmtips hieronder.
Korea en de Koude Oorlog
Senator McCarthy
Point of Order (1964) | Emile de Antonio
Een ongefilterd document, zonder commentaar, muziek of toegevoegde scènes, van de notoire Army-McCarthy hoorzittingen uit 1954. De documentaire presenteert ons enkel en alleen de rauwe tv-beelden van een opzienbarend event. Heksenjager Joe McCarthy, de senator die roem vergaarde door zijn onafgebroken jacht op communistische infiltratie in Amerikaanse politiek, media en entertainmentindustrie, sloeg zo’n slecht figuur tijdens deze hearing dat de absurde beschuldigingen tegen de Amerikaanse legertop hem ontmaskerden en het begin van zijn neergang betekenden.
McCarthy: Death of a Witch Hunter (1975) | Emile de Antonio
De Antonio's tweede docu over de beruchte senator die carrière maakte door zijn heksenjacht op communisten die volgens hem Amerikaanse instituties en organisaties geïnfiltreerd hadden. Overal waar hij maar keek, zag hij de Roden aan het werk: in de Amerikaanse politiek, in de media, in de entertainmentindustrie - die hij speciaal viseerde omdat het high profile gehalte van Hollywood ook op hem zou afstralen en hem berucht en gevreesd zou maken. Hij ging te ver toen hij ook het leger beschuldigde (van linkse sympathieën maar ook van homoseksualiteit), wat tot zijn ondergang leidde.
Citizen Cohn (1992) | Frank Pierson
Portret van een van de duistere figuren in de Amerikaanse advocatuur en een ongeëvenaarde power broker. Roy M. Cohn (1927-1986) deed voor het eerst van zich spreken door zijn hardnekkige dweepzucht als rechterhand van senator Joe McCarthy. Hij was daarna betrokken bij veel schandalen, affaires en complotten. Hij was degene die de Rosenbergs aan de galg praatte en vooral jacht maakte op communisten, joden en gays (ofschoon hij zelf homo was, bleef hij dit tot zijn laatste snik ontkennen). Onder de belangrijkste klanten van deze sinistere jurist: de frauderende eigenaars van Studio 54 en een jonge Donald Trump. Frank Pierson laat Cohn (James Woods) zelf terugblikken op zijn leven, terwijl hij in een privé-ziekenhuis sterft aan AIDS en geplaagd wordt door de spoken uit zijn verleden.
Angels in America (2003) | Mike Nichols
Lovenswaardige poging om het epische toneelstuk van Tony Kushner (intussen de huisscenarist van Spielberg) naar het miniseriesformat te vertalen. Kushner schetst een woedende, provocerende en hartverscheurende kroniek van het Amerika tijdens de Reagan-jaren en de AIDS-crisis. Het is een vaak briljant steekspel dat cultuur, politiek, seksualiteit, religie, soap opera en geschiedschrijving met elkaar laat botsen. Al Pacino is onvergetelijk als de homo hatende homo Roy Cohn. Met Meryl Streep, Emma Thompson, Mary-Louise Parker, Jeffrey Wright, Justin Kirk, Patrick Wilson, James Cromwell.
De Koreaanse Oorlog
Prisoner of War (1954) | Andrew Marton
In deze vergeten low-budget film van MGM speelt toekomstig president Ronald Reagan een Amerikaanse spion die tijdens de Koreaanse Oorlog een communistisch krijgsgevangenkamp infiltreert om bewijzen te verzamelen van de hersenspoeling experimenten uitgevoerd door Noord-Koreaanse militairen. De beelden waarin Noord-Koreanen en hun sadistische Russische adviseurs hun gevangenen onderwerpen aan Pavlov-achtige gedragsverandering zijn al een voorafschaduwing van de schokkende brainwashing scènes uit The Manchurian Candidate. De Koreaanse Oorlog was al meer dan een jaar achter de rug toen de film in mei 1954 in de bioscoop kwam en faalde aan de kassa. Reagan gaf liberals de schuld van het gebrek aan publieke belangstelling. Met Steve Forrest, Dewey Martin, Oscar Homolka.
Men in War (1957) | Anthony Mann
Tijdens de Koreaanse oorlog moet een moegestreden luitenant zijn patrouille van achter de vijandelijke linies doen opmarcheren naar heuvel 465. De verovering van de heuvel zorgt voor een bitter ironische en briljant geregisseerde climax. Mann, vooral bekend van zijn westerncyclus met James Stewart, weet als geen ander zijn personages te situeren in de omringende vijandelijke natuur. Interne conflicten rond autoriteit en (zelf)opoffering worden meesterlijk gedramatiseerd. Niet alleen de beste film over de Koreaanse Oorlog maar wellicht ook de beste oorlogsfilm tout court. Met Robert Ryan, Aldo Ray, Robert Keith, Vic Morrow, L.Q. Jones.
Pork Chop Hill (1959) | Lewis Milestone
De laatste oorlogsfilm van Lewis Milestone is gebaseerd op ware gebeurtenissen tijdens de Koreaanse oorlog die maar een paar jaar beëindigd was toen de film in de bioscoop kwam. Gregory Peck speelt de luitenant die een peloton infanteristen moet leiden op een missie om een strategisch belangrijke heuvel terug te veroveren op de vijandelijke troepen. The New York Times noemde het een ‘grimmige en robuuste film, die impliciet wijst op het verouderde karakter van grondoorlogsvoering.’ Met Harry Guardino, Rip Torn, George Peppard, Woody Strode, Robert Blake.
Patrick Duynslaegher
Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.