Thema FFG 2016: Focus op Nordic Cinema en Spotlight op Japan

P1ame699nbjcs1eef11s6qnb7bl1
29 jun 2016
Voor het programma van de 43e editie haalt Film Fest Gent de inspiratie uit weerszijden van de aardbol. Beginnend bij het noordelijkste puntje van Europa voor de Focus op Nordic Cinema tot aan het verre oosten voor de Spotlight op Japan. De Focus op Nordic Cinema wordt kracht bijgezet door voor het officiële campagnebeeld te kiezen voor de grootste filmster die de regio ooit heeft voort gebracht: Greta Garbo.

Nordic Cinema
Van de Zweedse invasie in Hollywood ten tijde van de stomme film tot aan de Deense Dogma 95 beweging: de Nordic regio heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de wereldcinema. Film Fest Gent kijkt met haar Focus op Nordic Cinema dan ook voorbij de ‘krimi-wave’ waar de regio momenteel om bekend staat. ‘Met ons filmprogramma gewijd aan de Nordic Cinema laten we zien dat sterk, intelligent en meeslepend drama uit de schaduwlanden uit het Noorden niet beperkt blijft tot misdaadliteratuur en populaire tv-series maar ook terug te vinden is in de hedendaagse filmproductie uit deze regio’, aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher. ‘Films die gevoelig minder zwaartillend en duister zijn dan het cliché laat vermoeden. Films waarin ook plaats is voor gortdroge humor, psychologische finesse, prikkelende sensualiteit, maffe komedie en een flinke portie maatschappelijk engagement. Vaak maken cineasten uit Scandinavische landen en uit IJsland en Finland films die niet zomaar in hokjes te vangen zijn, omdat ze zich bewegen op het raakvlak van artistieke inspiratie en commerciële noden - en het beste uit twee werelden proberen te verzoenen.'

Reeds bevestigde films die je in oktober binnen de Nordic Focus kunt gaan zien, zijn het Zweedse Yarden (The Yard) van Måns Månsson, het Zweedse/Noorse/Deense drama Den allvarsamme leken (A Serious Game) van Star Wars ‘actrice turned director’ Pernilla August en, passend binnen de sterke jeugdfilm traditie uit de regio, de Noorse kinderfilm Solan & Ludwig, De grote kaasrace van Rasmus A. Sivertsen.

Film Fest Gent meets Greta Garbo
De Focus op Nordic Cinema wordt kracht bijgezet door voor het officiële campagnebeeld te kiezen voor de grootste filmster die de regio ooit heeft voort gebracht: Greta Garbo. ‘De in Zweden geboren Greta Garbo werd in 1925 na amper één Zweedse en één Duitse film door Louis B. Mayer naar Hollywood gelokt, om daar onder contract bij zijn MGM-studio een van de mythische godinnen van het witte doek te worden. Vanwege haar raadselachtige allure ging ze de geschiedenis in als de Zweedse sfinx. Het echte mysterie van Garbo schuilt in de spirituele dimensie achter het adembenemende masker. Wat er precies van Garbo uitgaat is zeer complex, hoe zou het anders meerdere generaties in de ban houden? Het gaat om een sublieme mengeling van mysterie en raffinement, melancholie en ironie, vrouwelijkheid en mannelijkheid.’

Spotlight op Japan
Niet in het minst om de 150e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Japan en België in 2016, maar met name om de rijke cinematografische geschiedenis zet Film Fest Gent dit najaar ook een Spotlight op Japan. Patrick Duynslaegher: 'In de sectie Spotlight Japan brengen we het nieuw of onbekend talent onder de aandacht van een van de grootste nationale filmindustrieën ter wereld. Het land van Yasujiro Ozu, Akira Kurosawa en Kenji Mizoguchi telt ook nu filmmakers die ons verrassen en meeslepen met hun originele of provocerende visie op hun land en hun geschiedenis en dit in een unieke stijl die met geen andere filmcultuur te vergelijken valt. Naast de nieuwe titels van films die zelden de reguliere bioscoop halen, is er ook een retrospectieve sectie met enkele sleutelfilms van de Japanse new wave regisseur Nagisa Ôshima, de meest kritische en filmisch innovatieve regisseur van zijn generatie.'

Verspreid over verschillende festival secties (Competitie, Galas & Specials, Classics) toont het festival de breedte van de Japanse cinema met onder andere de zwarte komedie Lowlife Love van Eiji Uchida en Harmonium van Kôji Fukada (winnaar juryprijs Un Certain Regard Cannes). In het Tribute to Nagisa Ôshima vertoont het festival naast de films Boy uit 1969 en Death by Hanging uit 1968 ook de klassieker Merry Christmas, Mr. Lawrence. Filmmuziekcomponist Ryuichi Sakamoto, in deze film te zien naast David Bowie, zal tijdens het World Soundtrack Awards Gala op 19 oktober in Gent aanwezig zijn om een Lifetime Achievement Award in ontvangst te nemen.

Het 43e Film Fest Gent loopt van 11 tot en met 21 oktober 2016. De World Soundtrack Awards vindt plaats op 19 en 20 oktober in Capitole Gent, met het Gala en de Award ceremonie op 19 oktober en een extra WSA concert zonder ceremonie op 20 oktober.

Het volledige programma van de 43e editie van Film Fest Gent wordt 22 september 2016 bekend gemaakt, online en in onze Knack Focus programmabrochure.