Ticketactie ondersteunt Vlaamse filmgolf

Waarom Wettelen still
Nieuws 23 okt 2024
Naar aanleiding van de release van de Vlaamse films Julie zwijgt, Waarom Wettelen en Milano komt er opnieuw een promotiecampagne “Vlaamse Film. Grenzeloze Cinema”. Op bepaalde dagen kan je voor de prijs van één ticket met twee naar de film.

Na hun wereld- of nationale première op Film Fest Gent krijgen Julie zwijgt van Leonardo van Dijl, Waarom Wettelen van Dimitri Verhulst en Milano van Christina Vandekerckhove extra steun bij hun bioscooprelease. Met als thema Vlaamse film. Grenzeloze Cinema organiseert het Vlaams Audiovisueel Fonds samen met producenten, distributeurs en bioscoopuitbaters een 1+1 ticketactie die de focus legt op talent van eigen bodem. De actie loopt voor elke titel vanaf één tot twee weken na de release en dat van maandag tot en met donderdag. Nog tot 24 oktober kan je voor de prijs van 1 toegangsticket met 2 personen naar Julie zwijgt van Leonardo van Dijl.

Julie zwijgt

Na de wereldpremière in Cannes en een succesrijke tocht langs verschillende grote internationale filmfestivals kende Julie zwijgt een glorierijke Belgische première op het voorbije 51ste editie van Film Fest Gent. Julie is een ambitieuze tennisster die in de war geraakt wanneer haar coach wordt geschorst na vermoedens van grensoverschrijdend gedrag. Er wordt een onderzoek ingesteld maar Julie verkiest te zwijgen. De film gaat over de kracht van stilte en is de Belgische inzending voor de Oscar voor beste internationale film. Julie zwijgt is ook genomineerd voor de LUX Publieksprijs die uitgereikt wordt door het Europese Parlement.

Wettelen

Waarom Wettelen van Dimitri Verhulst was de slotfilm van het voorbije festival en komt op 23 oktober in de zalen. In zijn debuutfilm volgt Dimitri Verhulst het wedervaren van enkele familieleden en bekenden van de overleden Christine. Net voor ze wordt begraven doemt plots een notaris op met de laatste wilsbeschikking van Christine. Ze wil in Wettelen begraven worden, een plaats die alleen de begrafenisondernemer zegt te kennen. Het wordt een tocht die een paar dagen zal duren en die alle familiale relaties op zijn kop zet. Een tragikomische, als een lange sketch geconcipieerde, roadmovie met een carnavaleske ondertoon.

Milano

Milano van Christina Vandekerckhove sluit het Vlaamse filmdrieluik af en komt op 6 november in de zalen. Vandekerckhove heeft een ijzersterke reputatie als documentairemaakster en waagt zich met Milano voor het eerst aan een langspeelfilm. Matteo Simoni vertolkt de rol van een alleenstaande vader die zijn dove zoon Milano opvoedt in een sociale woonwijk. Hun relatie komt onder druk als Milano zijn biologische moeder wil ontmoeten en af en toe zijn toevlucht zoekt bij een rijke buurvrouw. Deze “emotionele en poëtische verkenning van ouderschap en vriendschap” eindigde op de vierde plaats op de North Sea Port Publieksprijs.

Milano 2 Lumiere 16x9
Still uit 'Milano'

Resultaten

De campagne Vlaamse film. Grenzeloze Cinema begon in het najaar van 2022. Toen namen 43 bioscopen, gespreid over 30 gemeenten, deel aan de actie. Voor de Vlaamse films Ritueel, Rebel, Close en De acht bergen werden in totaal 22.893 gratis tickets uitgedeeld. Dezelfde actie in het najaar 2023 en begin 2024, in 35 bioscopen en 23 gemeenten leverde 28.959 gratis tickets op. Toen kwamen films als Wil, Het smelt, Holly, J’aime la vie, Here, Holy Rosita en Skunk in aanmerking voor de actie met als leidmotief “de beste cinema beleef je pas echt samen”. Tijdens de actie, telkens weer van maandag tot donderdag in de eerste of tweede week na de releasedatum, lag de ticketverkoop dubbel tot driedubbel zo hoog als anders. Filmbeleving werd zichtbaar gemaakt en stimuleerde vooral de oudere bioscoopbezoeker om opnieuw films in de bioscoop te gaan zien en ze daar te beleven.

Tags

FFG2024