Twee Vlaamse documentaires maken kans op Europese filmprijzen

Patrice Lumumba New 2
Nieuws 28 aug 2024
Twee Vlaamse documentaires zijn geselecteerd voor de twaalf films tellende shortlist van documentaires die in aanmerking komen voor een European Film Award. Op 5 november weten we of Soundtrack to a Coup d’Etat van Johan Grimonprez en Marching in the Dark van Kinshuk Surjan bij de genomineerden zitten.

Jazzgrootheden

Soundtrack to a Coup d’Etat van Johan Grimonprez ging in wereldpremière op het Sundance filmfestival en kreeg er de Special Jury Award for Cinematic Innovation. Eerder dit jaar maakte de film ook deel uit van Film Fest Gent on Tour en presenteerde het festival een verdiepend Wide Angel dossier. Grimonprez verwerkt in zijn Soundtrack to a Coup d’État archiefbeelden en historische muziekopnames die verband houden met de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960.

Grimonprez besteedt aandacht aan de opkomst van Patrice Lumumba en aan een CIA-complot dat erop gericht was hem van de macht te verdrijven. Een optreden van Louis Armsrong in Congo moest de aandacht voor die plannen afleiden. Zoals dat eerder met optredens van andere jazzgrootheden als Dizzy Gillespie en Duke Ellington in Syrië en Irak gebeurde.

Wanhoop

Voor zijn eerste lange documentaire Marching in the Dark keert Kinshuk Surjan terug naar India, zijn geboorteland. In het landbouwgebied Maharashtra lijden boeren onder de klimaatverandering, import en gebrek aan regelgeving. Hun schulden stapelen zich op en de armoede drijft hen tot wanhoop. Met tal van zelfmoorden tot gevolg. Hun vrouwen blijven achter met onbetaalde leningen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen en de verdere uitbating van de boerderij.

Marching
in the Dark toont hoe de jonge weduwe Sanjeevani samen met andere vrouwen sociale taboes en patriarchale structuren doorbreekt. De film is een Belgisch-Nederlands-Indiase coproductie.

Wenders

De shortlist voor deze Europese prijzen werd samengesteld door een comité van experten en vanaf nu kunnen de vijfduizend leden van de Europese Film Academy daaruit hun nominaties kiezen. Die worden op 5 november bekend gemaakt. Naast de Vlaamse documentaires komen nog films als Gouden Beer winnaar Dahomey, No Other Land, Pelikan Blue, The Landscape and the Fury in aanmerking voor een nominatie. Zoals eerder gemeld staat ook Julie Zwijgt van Leonardo van Dijl op de shortlist in de categorie langspeelfilm.

De uiteindelijke winnaars van de European Film Award worden op 7 december 2024 in Luzern bekendgemaakt. Vast staat dat Wim Wenders er een Lifetime Achievement Award krijgt.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.