VAF Wildcards 2023 uitgereikt in Leuven
-
Winnaars VAF Wildcards 2023
- VAF Wildcard Fictie: Orange Flavored Love van Angela Alsouliman.
- Eervolle vermelding Fictie: Burn van Cato Catteeuw
- VAF Wilcard Animatie: Oxide van Emma Emily Daelman
- VAF Wildcard Documentaire: Kaalkapje van Marthe Peters
- Eervolle vermelding Documentaire: Ergens tussenin van Liza De Maeyer
- VAF Wildcard FilmLab: Le tarantole dormono sotto le pietre van Giada Cicchetti
- VAF Wildcard Scenario: Golflengte van Stella Aerts
Fictie
De VAF Wildcard Fictie 2023 gaat naar Orange Flavored Love van Angela Alsouliman, een masterfilm van KASK School of Arts. Hij speelt zich af in Mosul waar Nawal voor haar zieke moeder Samia zorgt. Omdat er in de stad geen medicijnen meer zijn, gaat de toestand van Samia heel snel achteruit. Apothekeres Safa probeert Nawal zo goed mogelijk te helpen en bezorgt haar vriendin een sinaasappel. Nawal gebruikt die op een bijzonder creatieve manier. Een buurvrouw brengt letterlijk wat leven in de brouwerij omdat ze voortdurend overhoopligt met haar man. Terwijl Samia stervende is, zoekt iedereen troost en wat vreugde bij elkaar. Er wordt zelfs gedanst in een aan stukken geschoten en inmiddels opnieuw bewoond Mosul. Alsouliman vertelt haar mooi, klein gehouden verhaal over leven en dood op een kleurrijke en vooral rustige manier.
Stil
Naar eigen zeggen werd de jury er stil van. "Het verhaal dringt binnen in laagjes, is goed gedoseerd en enorm menselijk. Een prachtig portret dat een diepe indruk nalaat. De maker toont veel belofte en de jury kijkt uit naar wat volgt." De jury bestond uit Tomas Leyers, Hyun De Grande, Aimé Claeys, Tinne Bral en Charlotte Lybaert. Ze gaf ook een eervolle vermelding aan Burn van Cato Catteeuw, een eindwerk van KASK School of Arts. In het sfeerrijke Burn denkt Robin tijdens een tramrit langs de zee terug aan de breuk met Ada die er kwam na zelfverminking. Waarom is alles gelopen zoals het liep? Scenario en regie zijn van Cato Catteeuw en ze vertolkt bovendien nog de rol van Robin. Heel veel talent dus in één persoon en die straalt af op deze knappe kortfilm.
Animatie
Oxide van Emma Emily Daelman wint de VAF Wildcard Animatie 2023. Daelman, afgestudeerd aan RITCS School of Arts, heeft het over twee wezens die elkaar in een verlaten bushokje kruisen. Met vrees en voorzichtigheid zoeken ze toenadering. Er volgt een zoektocht naar intimiteit terwijl ze worstelen met de vage grenzen tussen verbondenheid en scheiding. “De maker van deze film slaagt erin om de kijker iets te laten voelen, zonder dialoog in te zetten. De visuele storytelling vertelt een duidelijk verhaal en de film staat op technisch vlak heel sterk”, schrijven juryleden Junaid Chundrigar, Ada Güvernir en Annemie Degryse in hun verslag.
Documentaire
De VAF Wildcard Documentaire 2023 komt van Marthe Peters (KASK) en heeft Kaalkapje als titel. Peters die nu als een soort medisch wonder wordt bekeken, had kinderkanker en blikt nu door middel van beelden die haar vader indertijd met zijn handycam van haar maakte terug op een periode waarvan ze zich niets herinnert. Deze pakkende documentaire vormt een soort dagboek waarnaar ze nu verwonderd naar kijkt. Ze bestaat uit veel found footage vermengd met hedendaagse notities en bespiegelingen. Martha Peters beweert dat het een leger aan dokters kostte om haar terug op de been te brengen en vertelt realistisch over de intieme gevolgen van haar kanker. Ze reageert ook op mensen uit haar omgeving die kanker beschouwen als “pech hebben”. Een wijze en kwetsbare film. Juryleden Jaan Stevens, Barbara Dyck en Ilona Vouplines vinden dat “de maker van deze film zich op een intieme manier helemaal blootgeeft. Het resultaat is een kwetsbare, gecontroleerde en ontroerende korte documentaire. De film vindt een mooie vormelijke balans tussen digitale en archiefbeelden, vol duidelijk doordachte keuzes."
Naast de winnende film gaf de jury ook een eervolle vermelding van Ergens tussenin, de bachelorfilm van Liza De Maeyer (RITCS). Zij plaatst haar camera in een klas vol pubers en registreert reacties van de jongeren tijdens een les over seks.
Filmlab
De VAF Wildcard Filmlab 2023 gaat naar Le tarantole dormono sotto le pietre van Giada Cicchetti, een masterfilm uit de richting fotografie van KASK School of Arts. Cicchetti haalt haar inspiratie uit het Tarantismo-ritueel dat in Zuid-Italië ontstond tijdens de Middeleeuwen. Het gaat om een traditionele magisch-religieuze praktijk voor het genezen van mensen, en vooral vrouwen, die last hadden van krampachtige bewegingen na een beet van een vogelspin. De maker filmt haar moeder en weeft een dialoog tussen generaties over moederschap, dochter zijn en vrouwelijkheid. Tegelijk speurt ze in Zuid-Italië naar de sporen van dit oude ritueel en de evolutie ervan tot op vandaag. Lázara Rosell Albear, Ruben Demasure en Sofie Verdoodt waardeerden de hoge kwaliteit van de vele Filmlab inzendingen. “De winnende film buigt zich over een onderwerp waarin traditie en een intieme intergenerationele dialoog centraal staat. De maker toont een grote visuele kracht en durf. Dit ambitieuze project heeft een vormelijke en technisch verfijnde uitwerking die we niet anders dan poëtisch kunnen omschrijven”, aldus de jury.
Scenario
Juryleden Inès Eshun en Xavier Rombaut kennen de VAF Wildcard Scenario 2023 toe aan Golflengte van Stella Aerts. Zij schreef haar scenario in de richting Schrijven van RITCS School of Arts en het gaat over de zestienjarige Alessia die op vakantie gaat met haar temperamentvolle moeder en twee losgeslagen broertjes. Ze beseft dat ze haar toekomstdromen aan de kant moet schuiven om te zorgen voor haar disfunctionele gezin, maar dan besluit haar vervreemde vader de vakantie te crashen.
Springplank
De winnaars van de sinds 2005 uitgereikte Wildcards krijgen nu de kans om een eerste buitenschools project te maken onder de begeleiding van een individuele coach en financiële ondersteuning van het VAF. De VAF Wildcards Fictie en Animatie zijn elk goed voor 60.000 euro, die van documentaire en Filmlab zijn goed voor 40.000 euro. De Wildcard Scenario geeft recht op een premie van 6.000 euro en deelname aan het VAF-scenarioatelier.
In totaal werden er dit jaar 70 eindwerken ingediend voor de VAF Wildcard competitie, waarvan 30 fictieprojecten, 12 documentaires, 15 animatiefilms en 13 experimentele single-screen-werken voor de Filmlab-categorie. Er werden ook vijf scenario’s ingediend. Van de winnaars zijn er drie afkomstig van KASK en twee van RITCS.
Eerdere Wildcardlaureaten waren o.a. Gilles Coulier, Adil El Arbi & Bilall Fallah, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe, Tom Van Avermaet. Voor documentairemakers als Eva Küpper, Sofie Benoot Juanita Onzaga e.a. was de VAF Wildcard een springplank naar een succesvolle carrière. VAF Wildcardlaureaat en Gouden Beer winnaar Olga Lucovnicova werkt nu aan haar korte documentaire Object 817 net zoals Anne Verbeure aan haar animatiefilm De Gouden Ezel.
De winnende films worden op het Kortfilmfestival Leuven nog vertoond op 29 november en 3 december. Dalton Distribution brengt de films van januari tot mei 2024 in de zalen.
Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.