Vier Vlaamse korte animatiefilms in Annecy
Nadat ze er in 2018 de hoofdprijs, de Crystal d’Or, won met Bloeistraat 11 keert Nienke Deutz naar Annecy terug met haar jongste film The Miracle. Waar Nienke Deutz het in Bloeistraat 11 had over twee tienervriendinnetjes is haar hoofdpersonage, Irma, dit keer een veertigjarige vrouw. Ze brengt haar vakantie door in een all-in resort. Het ontbreekt haar daar aan niets. De ontspanningsmogelijkheden zijn legio en alles wordt voor de gasten geregeld. Maar de eerste avond stelt Irma vast dat ze als avondmaal geen kreeft kan eten. Daarvoor moet je met z’n tweetjes zijn. De kok is wel zo vriendelijk om haar iets aan te bieden dat ze ook lekker zal vinden. Irma onderhoudt nog via haar smartphone contact met de buitenwereld maar voelt zich een vreemde tussen al dat familiaal geweld. Bovendien wordt ze geconfronteerd met iets dat zij niet heeft...
Eigen stijl
The Miracle is een delicate, fijnzinnige, sfeerrijke, vakkundig geregisseerde en geanimeerde kortfilm met een eigen stijl. Die ligt in de lijn van de prijs gekroonde Bloeistraat 11 maar Nienke Deutz overtreft zichzelf nog. Er zijn meer personages rondom het hoofdpersonage, het decor is ruimer en grootser, de psychologie van de personages wordt nog meer uitgediept. De technische manier van werken, een combinatie van 2D tekeningen en stop-motion animatie is nog verfijnder. Bij iedere visie ontdek je iets nieuws...
Nienke Deutz is Nederlandse en verdeelt haar werk tussen Nederland en België. Ze volgde beeldende kunsten aan de academie van Maastricht en behaalde haar masterdiploma animatiefilm aan het KASK in Gent. Voor haar afstudeerproject One, two, tree piano kreeg ze een VAF-Wildcard. Haar debuutfilm Bloeistraat 11 werd op meer dan 150 filmfestivals vertoond en won 30 awards. Het lijdt weinig twijfel dat The Miracle dezelfde weg opgaat.
Relatie
Levi Stoops studeerde in 2015 af aan het RITSC met de animatiefilm ‘D729’ over een eenzame astronaut die een seksuele relatie begint met zijn tandenborstel. In Annecy mag hij Drijf voorstellen. Jeremy en Aurora wilden dolfijnen spotten maar kregen de tuimelaars niet te zien. Ze keren teleurgesteld, drijvend op een boomstam, naar huis terug. Maar hoe vind je, te midden op een oceaan, de weg terug? Gekibbel is het gevolg. Dat verzinkt in het niets met wat Jeremy en Aurora nog allemaal zullen meemaken. Hun relatie zal stormen en ander onheil moeten doorstaan? Komen zij heelhuids aan wal?
Dit prettig gestoord, soms sexy soms wreedaardig, verhaal wordt met panache verteld en in beeld gebracht, de lijzige stem van Anemone Valcke past uitstekend bij Aurora en Levi Stoops zelf verleent zijn stem aan Jeremy. Ze maken er een droogkomisch geheel van.
Mocumentary
Annemie Degryse is samen met animatiestudio Beast Animation coproducent van The Smile van Erik van Schaaik. In deze mocumentary groeit krokodil, Knud Dendermonde, dankzij zijn glimlach uit tot een wereldster. Hij gaat als Smiley door het leven en brengt “the smile back in horror.” Tot hij ervan wordt beschuldigd vier actrices opgegeten te hebben. Een ervan heeft dat opeten niet minder dan vier keer overleefd. Dat opeten heeft ze overigens zelf gewild. Erik van Schaaik brengt met The Smile een leuke en vinnige parodie op het reilen en zeilen in de filmwereld. De vedetten cultus moet het ontgelden en er worden her en der prikjes uitgedeeld naar wantoestanden. Allemaal technisch vaardig en met zwier gebracht.
Piekfijn
Niet alleen de doelgroep van drie tot zes zal veel plezier beleven aan Wat zit er in die kist? van Bram Algoed. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Pieter Gaudesaboos die ook aan de verfilming ervan meewerkte. Alles begint met een reuzengrote kist die een piloot vanuit een ver land overvliegt. De kist gaat op een trein, op een boot, op een vrachtwagen en iedereen vraagt zich af wat er in de kist zit. Een olifant, een beer...telkens opnieuw zie je als kijker wat erin zit. Uiteindelijk is dat nog een heel grote verrassing. Wegens de doelgroep is alles bijzonder kleurrijk aangezet en dat resulteert in een piekfijne afwerking. Voor de kleuters is dit een juweeltje waarin voor iedereen nog een pak inventiviteit verborgen zit. Brecht Van Elslande produceerde voor Animal Tank.
Annecy is een van de meest toonaangevende festivals voor animatiefilms in de wereld. Parallel met het festival vindt ook de filmmarkt MIFA plaats, een belangrijk platform voor de internationale animatiesector.
Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.