- ...
- home
- nieuws
- vijf vaf ...
Vijf VAF Wildcards steunen aanstormend filmtalent
Pas afgestudeerde filmmakers schreven dit jaar 62 films in voor de Wildcardcompetitie die dankzij een prijzenpot van 245.000 euro tot de grootste prijzenpot van het land behoort en als een springplank geldt naar een filmcarrière. Uit de 25 ingestuurde fictiefilms bekroonde de jury ‘Gyre’ van Charlotte Lybaert en ‘Sun Dog’ van Dorian Jespers. ‘Gyre’ is een coming-of-age-verhaal over een meisje dat op zoek is naar haar identiteit. Volgens de jury tekent Charlotte Lybaert op een subtiele manier de leefwereld van een jong meisje en ze looft ‘Gyre’ als “een mysterieuze en poëtische film die erg veel maturiteit uitstraalt”.
‘Sun Dog’ is het portret van een jonge slotenmaker in Moermansk, een bevroren stad in het duistere Russische Noordpoolgebied. De sfeer en de arena van de film triggerde de jury en ze heeft het over Dorian Jespers als “een eigenzinnige filmmaker die zijn eigen stem durft te gebruiken. Daarenboven vindt ze dat de experimentele visuele filmstijl voor een innemende ervaring zorgt”. Beide aan het KASK gedraaide Wildcardfilms werden in oktober al op de studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent vertoond. ‘Sun Dog’ kreeg er een eervolle vermelding en gaat in januari ook naar de kortfilmcompetitie in Rotterdam.
Portret
Jaan Stevens, afgestudeerd aan het RITCS, kreeg de documentaire VAF Wildcard voor ‘Voor Eunice’, een portret van de zussen Eunice en Tarma die in een kansarme omgeving opgroeien. De jury koos uit dertien inzendingen voor Stevens’ film “wegens het relevante verhaal dat vanuit het perspectief van de sterke protagonist wordt verteld. De visuele uitwerking toont dat de maker de juiste keuzes maakt en dat hij een erg matuur filmmaker is”, zo schrijft de jury in haar verslag.
De animatiefilm ‘Balance’ van Timothée Crabbé (LUCA) haalde het van veertien concurrenten. Het gaat om een poëtische stop-motionfilm over twee acrobaten, partners op het podium en in het leven, die hun perfecte balans verloren zien gaan. De jury was ontroerd door de subtiele vertelling en het verbluffende technische talent en noemt Crabbé “een erg gedreven en veelbelovend talent”.
Met ‘Het huis’ bekroonde de jury voor de Filmlab Wildcard “een maatschappelijk relevante film die gedurfd en met een erg interessante eigen stijl een inkijk geeft in het leven van de personages”. De film van Elie Maissin (RITCS) raakte de jury.
Eervol
Naast de Wildcards waren er nog twee eervolle vermeldingen. Axelle Lenaerts (KASK) kreeg er een voor ‘Okaeri’, een visueel sterke, persoonlijke zich in Tokio afspelende documentaire waarin de filmmaakster zich de vraag stelt: waar voelt het als thuis? ‘Okaeri’ betekent “Welkom thuis”.
Ook in de filmlab categorie was er een eervolle vermelding voor KASK student Martijn Van de Wiele met zijn ‘The Afterlife of Fatherbird’, een kleurrijke vertelling waarin de fascinatie van de mens voor vogels wordt verweven met persoonlijke herinneringen aan de kindertijd. Persoonlijk en toch groots, zegt de jury.
Een eervolle vermelding levert waardebonnen op van de facilitaire bedrijven Camalot en Flow. De prijzenpot van de Wildcards wordt als volgt verdeeld: 60.000 euro voor fictie en animatie, 40.000 euro voor documentaire en 25.000 euro voor filmlab. De winnaars krijgen nu de kans om hun eerste buitenschools project te maken onder begeleiding van een coach en met financiële ondersteuning van het VAF.
Bekend
De VAF Wildcards worden sinds 2005 uitgereikt en bij deze 15de editie bestond de gespecialiseerde jury uit bekende namen uit de Vlaamse filmwereld. Onder hen Wim De Witte, programmadirecteur FFG, Canvas-netcoördinator Simon Vrebos en actrice Ruth Bequart. Met Juanita Onzaga, Mieriën Coppens, Nienke Deutz en Miwako Van Wayenberg zaten eerdere Wildcardlaureaten in de jury.
Fictieregisseurs die ooit een Wildcard wonnen en inmiddels naam maakten zijn onder meer: Gilles Coulier, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Gust Van den Berghe, Sahim Omar Kalifa en Nathalie Teirlinck.