Vijf Vlaamse docu’s op festivaltoer

Marching in the dark still 1
Nieuws 24 apr 2024
Op de nakende documentairefilmfestivals Hot Docs in Toronto en DOK.fest München worden in totaal vijf Vlaamse documentaires vertoond. Het net afgelopen Visions du Réel bekroonde drie Vlaamse producties.

Regisseur Kinshuk Surjan mag na Kopenhagen waar zijn film Marching in the Dark een speciale vermelding kreeg, nu naar Hot Docs in Toronto dat plaats vindt van 25 april tot 5 mei 2024. Daar beleeft de film zijn Noord-Amerikaanse première in de World Showcase-sectie. Voor zijn jongste documentaire keert de van oorsprong Indiase filmmaker terug naar zijn geboorteland en meer bepaald naar Maharashtra, een landbouwgebied dat zwaar getroffen is door droogte. De landbouwers lijden er onder de klimaatverandering, lage prijzen voor hun producten, import en gebrek aan regelgeving. Hun schulden stapelen zich op en de armoede drijft hen tot wanhoop. Met tal van zelfmoorden tot gevolg. Hun vrouwen blijven achter met onbetaalde leningen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen en de verdere uitbating van de boerderij. Marching in the Dark focust op Sanjeevani, een jonge weduwe die dankzij de gemeenschappelijke sessies met een psycholoog de moed vindt om haar verdriet te overwinnen. Ze doorbreekt sociale taboes en streeft naar financiële onafhankelijkheid en naar een betere toekomst voor haar kinderen. Ze gaat in tegen een patriarchale samenleving.

Strijden

Met de andere geselecteerde film, Drawing a Line, een onderdeel van de zesdelige documentairereeks Draw for Change blijven we in India. Regisseur Sama Pana volgt Rachita Taneja, beeldend kunstenaar achter Sanitary Panels, een webcomic bekend voor zijn onverschrokken sociaal-politiek commentaar. Haar tekeningen leidden tot een aanklacht bij het Hooggerechtshof van India. Ze wordt beschuldigd van “minachting van het Hooggerechtshof”. Haar advocaat wijst erop dat het Hooggerechtshof niet door een tekening zal worden ondermijnd. Rachita Taneja is vast besloten om verder te strijden voor de vrije meningsuiting. Op het programma van Hot Docs staan nog twee coproducties met Vlaanderen. Het gaat om Liefjes van Anneke de Lind van Wijngarden en Natalie Bruijns, een coming-of-age documentaire en om Tongo Saa (Rising Up At Night) van Nelson Makengo die de kijker onderdompelt in de schoonheid van de nacht in Kinshasa.

Still Liefjes Natalie Bruijns Anneke de Lind van Wijngaarden NL 2024 1
Liefjes - Anneke de Lind van Wijngaarden en Natalie Bruijns

DOK.fest

Op het DOK.fest dat van 1 tot 12 mei 2024 plaats heeft in München, gaat A Hiphop Minute van Pascal Garnier in wereldpremière. Garnier, rapper, muziekproducer en filmmaker, keert in zijn film terug op de stappen van een Nederlandse filmcrew die in 1986 naar New York reisde om er Big Fun in The Big Town te draaien. Dat werd een iconische documentaire over rap, scratch en beat boxing waarin onder andere LL. Cool j, run DMC, Russell Simmons en The Beastie Boys aan het woord komen. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de hiphop blikt Garnier terug op de periode waarin het genre werd uitgevonden en onderzoekt hij wat er sindsdien veranderd is. Brecht Van Elslande is de producent van de film die in de DOK.music sectie wordt vertoond.

Kamay

In München maakt Kamay van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran deel uit van de DOK.Horizonte-competitie. Hij was eerder te zien op Visions du Réel in Nyon waar hij bekroond werd met de Interreligious Award. Kamay is de naam van een plant die groeit op de bergflanken van Centraal Afghanistan waar ook de Hazara wonen. De Kamay plant symboliseert ook het Hazara volk. In de film gaat een Hazara gezin op zoek wat er gebeurd is met de oudste dochter Zahra die stierf tijdens haar studies aan de universiteit van Kabul. Zij deed blijkbaar onderzoek naar de Kamay plant. Ondanks jarenlange vervolging durft de familie het aan om haar burgerrechten te claimen ten overstaan van de Taliban. Een daad van weerbaarheid en weerstand, eigenschappen die ook eigen zijn aan de Kamay plant. Kamay is een hedendaagse film over onvoorwaardelijke liefde en over weerstand en doorzettingsvermogen bij de Afghaanse vrouwen.

Kamay filmstill
Kamay - Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran

Veranderen

This Is My Moment van Lieven Corthouts is de derde documentaire die in München wordt vertoond. Daarin komt het leven en de carrière aan bod van de Eritrese wielrenner Biniam Girmay. Hij droomt ervan de Ronde van Frankrijk te rijden en de geschiedenis van de wielersport te veranderen. Emmy Oost en Magalie Dierick produceerden voor Cassette for timescapes met Magellan Films en Stenola productions als Belgische partners.

In het net afgelopen Visions du Réel in Nyon werd naast Kamay ook nog de al vermelde Tongo Saa bekroond met de Special Jury Award van de internationale competitie. Amor Rojo van Doria Garcia over de invloed en de opvattingen van de marxistische feministische diplomaat Alexandra Kollontai kreeg een speciale vermelding van de Burning Lights-jury als een documentaire die een nieuw en hedendaags perspectief op cinema geeft.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.