Vlaamse documentaires op Visions du Réel

Fierté nationale: de Jéricho vers Gaza, de titel verwijst naar de Belgische wapenfabrikant Fabrique Nationale de Herstal, maakt deel uit van een onderzoeksproject van Sven Augustijnen. In het eerste deel volgt hij de Palestijnse diplomaat Hassan Al Balawi die in 2019 naar zijn thuisland terugkeert naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van het overlijden van PLO-leider Yasser Arafat. Balawi reist van de bezette Westelijke Jordaanoever naar de grens met Gaza. Zijn reis levert een subjectief beeld op van wat er geworden is van de Palestijnse bevrijdingsstrijd aan de vooravond van de omwenteling na 7 oktober 2023.
Grenzen
De films, publicaties en installaties van Augustijnen over politieke, historische en sociale thema’s dagen voortdurend de grenzen van de documentaire uit. “De manier waarop we verhalen, beelden en fictie gebruiken om de werkelijkheid en de geschiedenis te construeren fascineert mij”, zegt Augustijnen. Zijn jongste film is een van de vijftien die in aanmerking komt voor de hoofdprijs in de sectie Burning Lights. Die is gewijd aan hedendaagse avontuurlijke documentaires die nieuwe filmische perspectieven verkennen. Sven Augustijnen schreef ook het scenario van de door Marie Logie voor Auguste Orts geproduceerde film. Cobra Films was de coproducent.

Link
In de Highlights sectie, een niet competitief festival onderdeel met al eerder vertoonde maar niet te missen films, staat L’arbre de l’authenticité van Sammy Baloji geprogrammeerd. De film werd in wereldpremière vertoond op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam waar hij de Special Jury Award won in de prestigieuze Tiger-competitie. L’arbre de l’authenticité speelt zich af in het hart van het Congolese regenwoud waar zich ooit een bloeiend onderzoekscentrum in verband met tropische landbouw bevond. De ruïnes van het aan de Congo rivier gelegen Yangambi INERA centrum vormen nu een link tussen een koloniaal verleden en de hedendaagse klimaatverandering. De film vertelt over het stigma van het ecologische verval dat begon ten tijde van de kolonisatie. Dat gebeurt door middel van de stemmen van twee iconische wetenschappers, Paul Panda Farnana en Abiron Beirnaert die tussen 1910 en 1950 in Yangambi werkten. Hun verhalen omvatten zowel de erfenis van de koloniale moderniteit als de oorsprong van de hedendaagse klimaatonrechtvaardigheid.
Beeldend kunstenaar en fotograaf Sammy Baloji woont en werkt afwisselend in Brussel en in zijn geboortestad Lubumbashi. In zijn veelvuldig tentoongesteld werk onderzoekt hij het culturele erfgoed van de regio Katanga maar bevraagt ook de gevolgen van de Belgische kolonisatie.

Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.