Vlaamse docu's in wereldpremière op CPH:DOX in Kopenhagen

Still uit holgut
Nieuws 24 mrt 2021
Twee Vlaamse docu's, All-in van Volkan Üce en Holgut van Liesbeth De Ceulaer, gaan in wereldpremière op het Kopenhaagse CPH:DOX festival. Twee andere documentaireprojecten worden uitgenodigd voor de coproductiemarkt.

Zowel All-in van Volkan Üce als Holgut van Liesbeth De Ceulaer maken deel uit van de NEXT:WAVE-competitie van CPH:DOX. Het Deense festival zet in op onafhankelijke en innovatieve documentaires maar zoekt tegelijk de grenzen op van dat genre. Om ze meer dan eens te overschrijden en andere genres te omarmen. Voor Volan Üce is Kopenhagen een soort terug thuiskomen, want in 2019 mocht hij er zijn project pitchen op de coproductiemarkt.

Kloof

In All-in vertelt Üce het verhaal van Ismail en Hakan die hun dorp verlaten om aan de slag te gaan in een luxe all-inclusive hotel aan de Turkse Riviera. Hakan heeft iets met Russische literatuur en de jongere Ismail was kapper in zijn dorp. Beiden dromen ervan om een nieuw leven uit te bouwen. Bij voorkeur in Amerika. Maar tussen droom en daad staan onder meer scheve sociale verhoudingen in de weg. Volkan Üce brengt de kloof tussen de werknemers en de toeristen goed en met veel zin voor sprekende details in beeld. Na één seizoen zetten Hakan en Ismail een punt achter hun contract. Of ze voldoende bagage hebben om aan het verwezenlijken van een droom te beginnen, is maar de vraag.

Permafrost

Liesbeth De Ceulaer werd vorig jaar op de Berlinale bekroond voor de documentaire Victoria die ze samen met Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere draaide. In Holgut volgt ze drie personen op hun zoektocht in de wildernis van de smeltende Siberische permafrost. Dorpsbewoner Roman en stedeling Kymm jagen op een zeldzaam rendier terwijl wetenschapper Smeyon in een enorme krater op zoek is naar sporen van een levensvatbare mammoet. Terwijl de drie mannen dichter bij hun doel komen, versmelten de aarde waarop ze voet zetten en de werkelijkheid waarin ze zich bevinden tot een nieuw geheel.

Projecten

Naast de twee competitiefilms mogen twee Vlaamse documentaire projecten deelnemen aan de coproductiemarkt CPH:FORUM. Het gaat om Marching in the Dark, een documentaire in ontwikkeling over de emancipatie van jonge Indische vrouwen in landelijke gebieden die bedreigd worden door de klimaatcrisis en een zelfmoordgolf bij de landbouwers. VAF Wildcardlaureaat Kinshuk Surjan zal de documentaire regisseren. Naast CPH:FORUM mag Kinshuk Surjan ook deelnemen aan het internationale opleidingsprogramma Eurodoc 2021. Naast Marching in the Dark wordt ook Soundtrack to a Coup d’Etat voorgesteld, een documentaireproject van Johan Grimonprez.

Door de coronamaatregelen vint CPH:DOX dit jaar niet in maart plaats maar van 21 april tot 2 mei. Het zal in een hybride vorm doorgaan met vertoningen in filmzalen in Kopenhagen en online screenings over heel Denemarken. Het industrie-gedeelde gaat van 26 tot 30 april volledig digitaal.