Vlaamse films nemen internationale festivalaanloop

Het smelt still
Nieuws 21 dec 2022
De Belgische film heeft een boerenjaar achter de rug. Met als hoogtepunt vier Cannes-selecties die er drie fijne prijzen opleverden. Zillion en Close brachten samen met Onze natuur het publiek terug op de been en De acht bergen bestendigt dat succes. Inmiddels draaien de camera’s opnieuw en hebben prestigieuze internationale festivals al hun eerste selecties bekendgemaakt. Daar zijn opnieuw producties van eigen bodem bij. Blikvanger daarbij is Het smelt, het speelfilmdebuut van Veerle Baetens die in wereldpremière gaat op het beroemde Sundance Festival. Maar ook, achtereenvolgens, Rotterdam, Clermont-Ferrand en Berlijn vertonen onze producties. Een mooie aanloop en wegbereiders naar meer?

Sundance

“Een droomscenario” noemt Veerle Baetens haar selectie voor het door Robert Redford gestichte Sundance Film Festival dat plaats heeft van 19 tot 29 januari 2023. When It Melts - zoals de film heet in het Engels - komt zelfs meteen in de twaalf films tellende World Cinema Dramatic-competitie terecht. In de festivalcatalogus wordt het debuut van Veerle Baetens een “explosieve, tot op het bot gaande illustratie” genoemd van “de toxische verwarring en wreedheid van de adolescentie en een nietsontziend portret van de blijvende impact van een niet behandeld trauma”. De vertolkingen van Rosa Marchant en Charlotte De Bruyne worden als hartverscheurend getypeerd.

Het smelt Lize Spit

Geschenk

Het smelt is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit uit 2015 en brengt het verhaal van Eva die jaren na een snikhete uit de hand gelopen zomer naar haar geboortedorp terugkeert meteen ijsblok in de koffer van haar auto om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten. Van het boek werden meer dan 130.000 exemplaren verkocht en Lize Spit kreeg er een Bronzen Uil en de Hebban debuutprijs voor.

Veerle Baetens werkt nog altijd aan een succesvolle acteercarrière in binnen- en buitenland maar schrijft al geruime tijd scenario’s waaronder Tabula Rasa het meest bekende is. Het smelt-scenario schreef ze samen met Maarten Loix. Naast een droomscenario noemt Veerle Baetens haar overzeese selectie ook “een cadeau voor het vele werk dat iedereen in deze film gestoken heeft”. Kinepolis Film Distribution brengt de film in het najaar van 2023 bij ons in de zalen.

Spotlight

De productie van Het smelt is van Bart Van Langendonck voor Savage Film, Bjorn Eriksson verzorgde de muziek en het camerawerk is van Frederic Vanzandycke. Van Langendonck is ook nog betrokken bij de Nederlands-Vlaamse coproductie Mascotte, een thriller van Remy Van Heugten die parallel met Sundance op het off-festival Slamdance zal worden vertoond.

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch mogen eveneens hun koffers pakken om in Salt Lake City (Utah), waar het Sundance Film Festival plaats vindt, hun De acht bergen in Noord- Amerikaanse première voor te stellen in de Spotlight-sectie. Daarin worden de beste films uit andere internationale festivals vertoond. Voor Felix van Groeningen is het een terugkeer naar Sundance want in 2016 nam hij er met Belgica deel aan de competitie. Zijn jongste met de juryprijs in Cannes bekroonde film komt in april 2023 in de States in omloop.

Rotterdam

Op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat Luka van Jessica Woodworth in wereldpremière in de Big Screen-competitie en dingt de experimentele film Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoë van Benjamin Deboosere mee naar de prijzen in de Bright Future-competitie. Twee Vlaamse titels, E6-D7 en Speech for a Disappearing Statue maken deel uit van de Short & Mid-length-sectie van het IFFR.

Luka still 2
Luka

Vriendschap

De in Washington geboren Jessica Woodworth inspireerde zich voor Luka op de uit 1940 daterende roman De woestijn van de Tartaren van de Italiaanse romanschrijver Dino Buzatti. We volgen de jonge soldaat Luka die zich door een desolaat, post apocalyptisch landschap worstelt op zoek naar het legendarische Fort Kairos. Daar wil hij de strijd aangaan met een mythische vijand uit het Noorden. Maar die lijkt maar niet op te dagen. Hij raakt in de ban van het legendarische fort, de omgeving en de natuur.

Eerder noemde Jessica Woodworth het “een ontroerend en provocerend verhaal over eer en plicht, over trots en eenzaamheid maar vooral over de kracht van ware vriendschap”. Luka is de eerste film die ze alleen regisseert. Hij werd gedraaid met Fortress als werktitel. Eerder werk als Khadak, Altiplano, King of the Belgians en The Barefoot Emperor draaide ze samen met Peter Brosens die nu als producent optreedt. Met hun films wonnen ze 58 prijzen en hebben ze 350 festivalselecties op de teller. In de cast van Luka vinden we de namen terug van onder meer Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Samvel Tadevossian en Django Schrevens. De Belgische première is gepland tijdens het filmfestival van Oostende.

Langste titel

In de Bright Future-sectie van Rotterdam worden internationale debuutfilms in competitie vertoond. De debuutfilm van Benjamin Deboosere wint alvast de prijs van de langste titel. Zijn bewerking van de klassieker Robinson Crusoë van Daniel Defoe luidt voluit: Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe die acht en twintig jaar helemaal alleen op een bewoond eiland leefde en zei dat het van hem was. Nadat zijn schip door een storm strandt de Engelsman Robinson Crusoë op een eiland en raakt er bevriend met de rat Mercury, de enige andere overlevende. Robinson bouwt er zijn nederzetting en na de dood van Mercury blijft hij eenzaam achter. Hij vangt echter een kannibaal die hij Vrijdag doopt... Benjamin Deboosere regisseert niet alleen maar schreef ook het scenario. Sarah Deboosere produceerde en de hoofdrollen zijn voor Oriana Ikomo en Bernice Leming. Hans Bruch Jr. stond achter de camera.

Faire-part

De voor de Short & Mid Lengt-sectie geselecteerde E6-D7 is een korte animatiefilm geregisseerd door Eno Swinnen en geproduceerd door Brecht Van Elslande voor Animal Tank. Het gaat om een sciencefictiondrama over een eenzame machine die een soort liefde vindt in zijn androïde opvolger. Kan die houden van zijn opvolger die hem op alle vlakken zal vervangen?

In dezelfde sectie wordt Speech for a Disappearing Statue vertoond. Een korte experimentele documentaire van Collectif Faire-part waarin dichter Marie Paul Mugeni haar toespraak voorbereidt voor de dag waarop het standbeeld van koning Leopold II in Brussel zal worden neergehaald. Collectif Faire-part is een verzameling Belgische en Congolese filmmakers en kunstenaars. Hun vorige documentaire Faire-part over Kinshasa en het stedelijk verzet tegen de erfenissen van het kolonialisme was in 2019 geselecteerd voor Hot Docs.

De 52ste editie van IFFR loopt van 25 januari tot 5 februari 2023 en parallel daarmee loopt van 29 jan-1 feb de 40ste editie van de coproductiemarkt CineMart. De Vlaamse titel Anti-Muse, een VR-project van Baloji Tshiani Serge geproduceerd door Amok, zal daar door de makers worden voorgesteld.

Clermont-Ferrand

Klette de korte fictiefilm van Michael Abay is geselecteerd voor de internationale competitie van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand dat plaats heeft van 27 januari tot 4 februari 2023. Dat festival is een van de belangrijkste kortfilmfestivals in Europa.

Morgane is het hoofdpersonage. Op haar 26ste woont ze nog altijd bij haar moeder, heeft ze haar studies nog niet voltooid, en raakt in de liefde niet verder dan een onenightstand. In Brussel noemt men zo iemand een Klette. Maar is zij niet een van de vele jongvolwassenen die worstelen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad? De vlotte, goed geobserveerde kortfilm won recent de VAF-Wildcard voor fictie en hoofdrolspeelster Jennifer Heylen kreeg op het Kortfilmfestival Leuven de juryprijs voor de beste acteerprestatie. Stella Kitoga en Anne-Laure Vandeputte spelen belangrijke bijrollen.

Berlinale

Het filmfestival van Berlijn dat plaats heeft van 16 tot 26 februari 2023 moet nog een flink deel van haar programmatie bekend maken maar Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe is alvast geselecteerd voor het Generation-programma. Daar komen vooral jeugdfilms aan bod. Zeevonk is geïnspireerd op het levensverhaal van regisseur Domien en zijn zus Wendy. Zij schreef samen met Jean-Claude van Rijckeghem het scenario.

Het gaat over het leven van Lena, een getalenteerde zeilster en skatester, dat op zijn kop wordt gezet wanneer haar vader samen met twee andere vissers sterft op zee. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat haar vader het ongeluk veroorzaakte. Lena is overtuigd van de onschuld van haar vader en dat het ongeluk het werk is van een mysterieus zeewezen. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest en de onschuld van haar vader te bewijzen.

Zeevonk still
Zeevonk

Persoonlijk

In een persbericht reageert Domien Huyghe met “Zeevonk is een persoonlijk verhaal voor mij en Wendy en ik ben opgetogen dat we het met een wereldpremière in Berlijn kunnen bekronen. Verhalen over verdriet en afscheid zijn nodig, hoe jong je ook bent”. Producent Dries Phlypo is daarenboven blij dat “hij met de film deel uitmaakt van de new wave of Flemish cinema” en “aanwezig is op een van de belangrijkste filmfestivals van de wereld”.

Wendy Huyghe schreef haar verhaal naar aanleiding van het twintigjarig overlijden van haar vader en de film werd afgelopen zomer in Oostende gedraaid. De hoofdrollen in Zeevonk worden vertolkt door Valentijn Dhaenens en Hilde De Baerdemaeker, naast nieuwkomer Saar Rogiers. Zouzou Ben Chikha, Lynn Van Royen, Sebastien Dewaele, Sverre Rous, en Dunia Elwaleed hebben belangrijke bijrollen.

Paradiso Filmed Entertainment brengt Zeevonk op 29 maart 2023 bij ons in de bioscopen.

Inside

A Private View is naast Zeevonk nog met Inside geselecteerd voor de Berlinale. Deze internationale coproductie en het debuut van de Griekse regisseur Vasilis Katsoupis wordt in de Panorama-sectie vertoond. Willem Dafoe speelt de hoofdrol en naast Gene Bervoets en Eliza Stuyck zijn er nog enkele Vlaamse acteurs te zien in bijrollen. Frederik Van de Moortel componeerde de muziek. Inside gaat over Nemo, een gangster die na een mislukte overval opgesloten geraakt in een New Yorks appartement vol technische snufjes en een verzameling kunst. Hij moet alles uit de kast halen om te overleven. De film is een Grieks-Duits-Belgische productie die Sony Pictures op 15 maart 2023 in de bioscopen brengt.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.