Winnaars kortfilmcompetities Film Fest Gent 2024

Short Film Award Ceremony 2024 copyright Johannes De Bruycker10
Nieuws 13 okt 2024
Goodbye First Love, Dreams About Putin en The World is My Idea zijn de grote winnaars geworden van de kortfilmcompetities op de 51ste editie van Film Fest Gent. Op 13 oktober deelde de Internationale Kortfilmjury de prijzen uit tijdens een druk bijgewoonde Short Film Award Ceremony. Goodbye First Love van Shuli Huang werd bekroond met de Award for Best International Short. In de Competition for Belgian Student Shorts ging de hoofdprijs naar Dreams About Putin van Nastia Korkia & Vlad Fishez. Het FFG-publiek verkoos The World is My Idea van Alexander Wolfgang Smadja tot winnaar van de Audience Award for Best Belgian Student Short.

De International Short Film Jury, bestaande uit Nienke Deutz, Isadora Neves Marques en Faraz Fesharaki, zag de voorbije dagen drie selecties International Shorts en een selectie van Belgische studentenkortfilms.

Rode loper International Short Film Jury 2024© Jeroen Willems
Nienke Deutz, Isadora Neves Marques & Faraz Fesharaki

International Short Film Competition

In de International Short Film Competition, met films uit 12 verschillende landen, kwam heel wat aanstormend regietalent bovendrijven. De jury koos uiteindelijk voor Goodbye First Love van Shuli Huang als grote winnaar. De film is een melancholisch reissouvenir van de regisseur die een oude vriend bezoekt in Frankfurt, een decennium na hun laatste ontmoeting in Peking.

Shuli Huang mag zich zo de winnaar noemen van de Award for Best International Short (powered by Nationale Loterij), ter waarde van € 5.000. Hij bedankte in een videoboodschap de jury: "Wat een enorme erkenning en aanmoediging. De prijs betekent veel voor deze film, die een spontaan en bescheiden project was. Mijn vriend Simu en ik draaiden de film in amper vijf uur. We hadden geen script. We hadden niet eens een statief. We zijn ontzettend dankbaar dat de film nu zoveel mensen bereikt."

De jury had mooie woorden over voor Goodbye First Love: "Gedraaid met beperkte middelen, maar met een oprechte passie voor cinema, vult deze film het scherm met tederheid en emotionele diepgang. Er is niets overbodigs. Het kader, het tempo, de stiltes ... Alles draagt bij aan deze bitterzoete hereniging van twee voormalige geliefden in een vreemd land."

Award for Best International Short 2024 Goodbye First Love

In dezelfde competitie besliste de jury om een Special Mention uit te delen aan And How Miserable is the Home of Evil van de in Zwitserland wonende Iraanse filmmaker Saleh Kashefi. In zijn kortfilm gebruikt Kashefi vrij te downloaden beelden van de Iraanse ayatollah Ali Khamenei om een politieke fictie te creëren over de laatste momenten van een dictator. De jury prees de creatieve aanpak: "Saleh Kashefi keert reeds bestaande propaganda tegen zichzelf en realiseert een collectieve droom op het witte doek."

Competition for Belgian Student Shorts

Zoals elk jaar werd er reikhalzend uitgekeken naar de Competition for Belgian Student Shorts, een competitie waar grote talenten als Anthony Nti, Kato De Boeck, Adil El Arbi & Bilall Fallah en ook Lukas Dhont op de erelijst staan. Alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen konden deelnemen aan deze kortfilmcompetitie. De jury kroonde Dreams About Putin van Nastia Korkia & Vlad Fishez tot winnaar van de Award for Best Belgian Student Short (powered by Amplo) ter waarde van € 5.000. De hybride animatiedocumentaire toont hoe je zelfs in je dromen niet kan ontsnappen aan de Russische president Vladimir Poetin.

De jury over Dreams About Putin: "Een precieze film met een uiterst uniek perspectief op een collectief trauma; een dromenarchief van oorlog. Over nachtmerries die ons grijpen terwijl we erop zitten te kijken en ons daarna blijven achtervolgen. De openingswoorden van de film zijn helemaal raak: 'Beware of the other's dream, because if you are caught in other's dreams, you are done for'."

Award for Best Belgian Student Short 2024 Dreams About Putin

Ook het publiek kon stemmen voor zijn favoriet in de Competition for Belgian Student Shorts en koos voor The World is My Idea van Alexander Wolfgang Smadja als winnaar van de Audience Award for Best Belgian Student Short (powered by THEPACK), goed voor een postproductiebudget van € 6.500. In deze gestileerde zwart-wit genremix raakt een gespannen ploegleider van een restaurant in een existentiële crisis wanneer haar demonische dubbelganger opduikt.

Audience Award for Best Belgian Student Short 2024 The World is My Idea

Palmares

International Short Film Competition

Award for Best International Short - powered by Nationale Loterij
Goodbye First Love (Shuli Huang)

Special Mention
And How Miserable is the Home of Evil (Saleh Kashefi)

Competition for Belgian Student Shorts

Award for Best Belgian Student Short - powered by Amplo
Dreams About Putin (Nastia Korkia & Vlad Fishez)

Audience Award for Best Belgian Student Short - powered by THEPACK

The World is My Idea (Alexander Wolfgang Smadja)