Zijn er morgen nog cinema’s?

P1avgte1st5lr1fb01qvq1gilr8u1
Nieuws 20 okt 2016
Filmfestivals zijn er ook om naar de toekomst te kijken en die neemt Film Fest Gent zeer ter harte. Daarom organiseert FFG samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds een studienamiddag waar wordt uitgekeken naar de “filmzaal van de toekomst”.

Met de digitale revolutie en de bijkomende vertoningsplatformen beschouwen velen al de bioscoop zoals we die nu kennen als afgeschreven of een reliek van het verleden. De praktijk spreekt die pessimisten vooralsnog tegen. Er worden wel degelijk nog nieuwe bioscopen gebouwd. Zowel megacomplexen als zogenaamde arthouses. Nederland is, wat arthouses betreft, daarbij een gidsland waar de zogenaamde stadszalen voor een aanzienlijke aangroei zorgden bij het bioscooppubliek. Een Woody Allen film bijvoorbeeld brengt bij onze Noorderburen driemaal zoveel op als bij ons. Omdat er een goede en vooral uitgebreide infrastructuur voor bestaat.

In verschillende landen probeert men alvast nieuwe bioscoopmodellen uit. In Manchester wordt het HOME-project opgestart en in er komt een nieuw filmhuis LUMIERE in Maastricht. In eigen land heeft de Lumière Group plannen in Mechelen en er wordt uitgekeken naar QUAI 10 in Charleroi. Hoe deze bioscopen inspelen op veranderingen in de samenleving en op een publiek dat nieuwe vertoningsmogelijkheden heeft, komen de artistieke directeurs van die zalen voorstellen. Zij zullen het eveneens hebben over de verschillen tussen de vorige generatie bioscopen en de nieuwe vertoningsplekken.

Maar zijn er nu al sporen van een nieuwe vertoningscultuur? Mikael Arnal en Agnes Salson zoeken ze bij een Europese ontdekkingsreis. Erik Martens, hoofd publiekswerking VAF, zoekt het dichter bij huis en zal een aantal vertoningstrends toelichten in Vlaanderen.

Volgens futurologen zal film in de toekomst alleen maar online worden bekeken. Dat gebeurt nu ook al maar dan meestal illegaal. Voor sommigen zijn de gevolgen catastrofaal. Zowel voor de inkomsten in de bioscoop, voor de omzet van de verdelers als bij de verkoop van dvd’s. Om het maar niet over VOD (video on demand) te hebben. Een panel filmprofessionals zal de huidige toestand op dat vlak bespreken en mogelijke oplossingen formuleren. Ben Van Alboom, chef cultuur van De Morgen, leidt het gesprek tussen Alexander Vandeputte (Lumière), An Jacobs (VOFTP) en Tom Evens (MICT).
De studiedag begint om 14u. in zaal 10 van Kinepolis. Deelname gratis maar reserveren verplicht via het registratieformulier.

Tags

VAF FFG 2016